Håller du just på att få igång din företagsverksamhet så kan det vara svårt att bli beviljad ett traditionellt företagslån hos banken. Dessvärre gör ju inte detta att ditt finansieringsbehov blir mindre. För startups och företag i uppstartsfas gäller det istället att se på alternativa finansieringsalternativ. Ett sådant alternativ är ett uppstartslån som fungerar på liknande sätt som företagslån till nystartade företag. Vilket av dessa lån du bör välja beror lite på om din verksamhet är aktiv än eller inte.
Ett uppstartslån bör tas i syfte att få igång sin företagsverksamhet. Som ny firmatecknare kan du vända dig till flera olika långivare och låneförmedlare för att ansöka om ett uppstartslån. Men det finns även aktörer som specifikt riktar sig till denna grupp företagare. Det handlar bland annat om ALMI som erbjuder finansiering i form av ett så kallat Starta eget-lån.
Vad är ett uppstartslån?
Vanligtvis när man talar om uppstartslån så syftar man till företagslån som finansieras med hjälp från Europeiska Investeringsfonden, även kallad EIF. Europeiska Investeringsfonden är en myndighet i EU vars uppgift är att främja entreprenörskap, utveckling, innovation, sysselsättning, tillväxt och forskning. Myndigheten stöder små- och medelstora europeiska företag genom finansiering. I Sverige sker detta via bland annat ALMI, Marginalen Bank och NyföretagarCentrum.
Men uppstartslån är även ett samlat begrepp för företagslån riktade till nystartade företag och bolag i uppstartsfas. Det är denna typ av uppstartslån vi avhandlar i denna artikel. Ett uppstartslån är ett lån som nya företag kan ansöka om för att få igång sin verksamhet. Många av de nya företagslån som lanseras riktar sig just till startups och mindre nystartade bolag. Med anledning av detta har nystartade företag bättre förutsättningar än nånsin att få lämplig finansiering till uppstartsfasen.
Krav för uppstartslån
Vill du ansöka om ett uppstartslån så gäller det att du är väl förberedd. Bland annat bör du ha en realistisk affärsplan som du kan visa upp för långivaren. Affärsplanen bör vara väl genomarbetad och bland annat innehålla bolagets affärsidé och budget. Är du osäker på hur du skapar en affärsplan så finns det bra guider att tillgå här på Allt om Företagslån.
Utöver en affärsplan måste även ditt företag finnas registrerat hos Bolagsverket för att du ska kunna bli beviljad ett uppstartslån. Det registrerade företaget måste vara ett aktiebolag, en enskild firma, ett handelsbolag eller ett kommanditbolag. Om du ansöker om ett uppstartslån som finansieras med hjälp av EIF så får ditt företag max ha en omsättning på 20 miljoner och inte ha fler än nio anställda. Vidare bör inte företagets första bokslut ha inkommit ännu. Uppfyller din startup inte dessa krav så bör du istället ansöka om ett vanligt företagslån utan säkerhet. När det gäller uppstartslån så tillåter långivaren inte heller att du som ägare har några betalningsanmärkningar på dig. Har du anmärkningar sen förr så rekommenderar vi dig att se över vår lista med företagslån med betalningsanmärkningar.
Ränta och kostnader för uppstartslån
Hur mycket du får betala för ditt uppstartslån beror dels på om du väljer att låna av en långivare som är ansluten till garantin från Europeiska Investeringsfonden eller inte. Vidare styrs ränta och kostnader individuellt utifrån ditt företags ekonomiska förutsättningar. Väljer du ett uppstartslån från Marginalen Bank, ALMI eller NyföretagarCentrum som alla arbetar med stöd från EIF så kommer du att få en mer förmånlig ränta än om du vänder dig till ett finansbolag. Dessutom kommer dina chanser att bli beviljad ett uppstartslån öka. Räkna med en rörlig årsränta från 6,5% samt sedvanliga uppläggningsavgifter och aviavgifter.
Väljer du att ansöka om ett uppstartslån via en låneförmedlare som Kompar eller Lendo Företagslån så får du möjlighet att jämföra ränta och kostnader från flera olika långivare. De flesta anslutna långivare arbetar med en fast avgift istället för ränta. Den fasta avgiften du erbjuds baserar sig på ditt företags återbetalningsförmåga, vilka säkerheter som kan ges samt vilken potential din affärsidé har.