Gröna företagslån och grön finansiering är något som blivit allt mer vanligt. Främst är det de svenska storbankerna som erbjuder dessa typ av lån till företag som tänkt investera hållbart. Detta som en del av bankernas egna hållbarhetsarbete men även för att främja de svenska företag som faktiskt arbetar för miljön och för ett mer hållbart samhälle. Bland de svenska banker som idag erbjuder gröna företagslån- och investeringslån återfinns bland annat Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SBAB. Med andra ord är det idag relativt enkelt att hitta en långivare som låter dig låna klimatsmart. Däremot lyser de alternativa finansbolagen med sin frånvaro på denna marknad. Ska ditt företag göra en investering som minskar miljöpåverkan så är det med andra ord en av de större aktörerna du bör vända dig till. Men vad gäller egentligen för gröna företagslån? Och vilka satsningar kvalificerar sig för ett grönt företagslån?
Vad innebär ett grönt företagslån?
Ett grönt företagslån kan se olika ut beroende på vilken bank du lånar av. Detsamma gäller benämningarna på denna typ av företagskredit. Gemensamma faktorer för många av de gröna företagslån som existerar på marknaden idag är att hela kedjan är grön. Vissa aktörer erbjuder dessutom en lägre ränta när du lånar till en hållbar investering. Många gröna lån är också mer flexibla i sin utformning än traditionella företagslån. Detta förutsätter dock att investeringen som låntagaren tänkt göra uppfyller de specifika villkor och krav som ställs för ett grönt företagslån.
För att kvalificera dig för ett grönt företagslån eller ett grönt investeringslån så krävs det att du investerar i en hållbar satsning. Det kan handla om att du ska bygga fastigheter som bidrar till minskad energiförbrukning och miljömässig hållbarhet. Men det kan även handla om att du ska finansiera ett hållbart och ekologiskt jordbruk. Andra projekt och investeringar som bedöms som hållbara är sådana som främjar användandet av vind- och solenergi. Listan på satsningar som kvalificerar sig för gröna företagslån är lång. Vi rekommenderar dig att besöka respektive banks hemsida innan du ansöker om ett grönt företagslån. På så sätt får du information om vad som gäller hos den bank du tänkt ansöka om företagsfinansiering hos.
Ansök om ett grönt investeringslån
Har du ett företag som ska investera i förnybar energi, ett hållbart jordbruk eller skogsbruk, energieffektiva fastigheter eller något annat projekt som bidrar till ett hållbart samhälle? I sånna fall kommer det gynna dig att ansöka om ett grönt investeringslån istället för ett traditionellt företagslån. Det är dock viktigt att du kan redogöra för din investering och påvisa att den uppfyller de krav som banken ställer. Utöver krav på hållbarhet har banken även krav på kreditvärdighet. Behöver du exempelvis låna med betalningsanmärkningar så kommer detta att försämra dina chanser att bli beviljad ett grönt investeringslån. Det är sällan de svenska storbankerna accepterar företagskunder med anmärkningar. Detta till skillnad från långivare som exempelvis erbjuder företagslån utan UC där kreditprövningen är mer flexibel. Har ditt företag en dålig kreditvärdighet kan det således vara bättre att vända sig till en låneförmedlare till företagslån. Via dessa kommer du inte kunna få ett öronmärkt grönt företagslån men du har i alla fall en chans att bli beviljad ett lån överhuvudtaget.
Om du uppfyller kraven för ett grönt företagslån så kan du ansöka om ett lån genom att kontakta en bank som erbjuder sådana lån. Se till att vara väl förberedd när du kontaktar banken och har en tydlig plan över hur pengarna som du tänkt låna ska användas. Du bör bland annat ha med en offert där kostnaderna för den hållbara investeringen redovisas. När du väl blivit beviljad ett grönt investeringslån är det även viktigt att du kan visa underlag för banken där det framgår att investeringen är utförd i enlighet med den offert du först hade med till banken. Speciellt i det fall där ränterabatt utgått vid utlåningen.